Moje umiejętności kulinarne dalekie są od zaawansowanych, a jeżeli już gotuję, to zdecydowanie lepiej wychodzą mi dania obiadowe niż ciasta. Co ciekawe, (zazwyczaj) bez problemu piekę różnego rodzaju babeczki, jednak kiedy mam upiec ciasto lub ciastka, prawie zawsze kończy się to porażką.
Winą obarczam piekarnik.
No bo przecież nie siebie!
Niemniej jednak postanowiłam się nie poddawać i w tematach cukierniczych radzę sobie jak mogę. Dziś zachęcam Was do zrobienia ciasta, które nie dość, że jest wybitnie banalne w przygotowaniu, to smakuje wyjątkowo pysznie. I nie trzeba go piec, więc zawsze się udaje!
Składniki:
1 puszka masy krówkowej (ok. 500g)
500g herbatników (ok. 60szt)
2 opakowania bitej śmietany fix
2 budynie waniliowe/śmietankowe
kilka kawałków dowolnej czekolady
Czas przygotowania:
20 min + kilka godzin chłodzenia w lodówce
Ilość porcji:
ok. 20
2. Blachę wykładamy herbatnikami.
3. Puszkę z masą krówkową wkładamy do wrzątku na kilka minut, żeby się rozpuściła. Następnie wykładamy ją na pierwszą warstwę herbatników. Całość ponownie przykrywamy herbatnikami.
4. Wykładamy budyń. Kolejna warstwa herbatników.
5. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na ciasto.
6. Całość posypujemy startą czekoladą.
Jak widzicie, ciasto jest naprawdę banalne w przygotowaniu, ale gwarantuję Wam, że każdy kto go spróbował był zachwycony i prosił o dokładkę ;)
Mniam, pyszności;)
OdpowiedzUsuńOd kilku lat smakuje się tym ciastem i jest przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńMmm a ja na diecie :( Ale jak na herbatnikach ,to MUSI być cudne^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;*
♡MiśkaGrabowska_Official♡
uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńRobie bardzo podobne
OdpowiedzUsuńProste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńja nie lubię ciast z masą kajmakową, są dla mnie zbyt słodkie, ale moja mama jest ich wielkim smakoszem
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto, chyba nie da się go zrobić źle i to jest w nim najlepsze :D
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze takiego nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńCzęsto je robiłam na pierwszym roku studiów, gdy nie mieliśmy piekarnika na stancji :) chyba czas odświeżyć sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńoj pycha!
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto dla mnie. Dzisiaj wcześniej kończę pracę i spróbuje je upiec :)
OdpowiedzUsuń