8 lutego 2015

Banalnie proste ciasto dla wielbicieli krówek

proste smaczne ciasto

Moje umiejętności kulinarne dalekie są od zaawansowanych, a jeżeli już gotuję, to zdecydowanie lepiej wychodzą mi dania obiadowe niż ciasta. Co ciekawe, (zazwyczaj) bez problemu piekę różnego rodzaju babeczki, jednak kiedy mam upiec ciasto lub ciastka, prawie zawsze kończy się to porażką.

Winą obarczam piekarnik.

No bo przecież nie siebie!

Niemniej jednak postanowiłam się nie poddawać i w tematach cukierniczych radzę sobie jak mogę. Dziś zachęcam Was do zrobienia ciasta, które nie dość, że jest wybitnie banalne w przygotowaniu, to smakuje wyjątkowo pysznie. I nie trzeba go piec, więc zawsze się udaje!

Składniki:
1 puszka masy krówkowej (ok. 500g)
500g herbatników (ok. 60szt)
2 opakowania bitej śmietany fix
2 budynie waniliowe/śmietankowe
kilka kawałków dowolnej czekolady

Czas przygotowania:
20 min + kilka godzin chłodzenia w lodówce

Ilość porcji:
ok. 20

ciasto bez pieczenia

1. Gotujemy dwa budynie dodając 2/3 ilości wody podanej na opakowaniu - budyń powinien być gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Blachę wykładamy herbatnikami.

3. Puszkę z masą krówkową wkładamy do wrzątku na kilka minut, żeby się rozpuściła. Następnie wykładamy ją na pierwszą warstwę herbatników. Całość ponownie przykrywamy herbatnikami.

4. Wykładamy budyń. Kolejna warstwa herbatników.

5. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na ciasto.

6. Całość posypujemy startą czekoladą.


Jak widzicie, ciasto jest naprawdę banalne w przygotowaniu, ale gwarantuję Wam, że każdy kto go spróbował był zachwycony i prosił o dokładkę ;)

11 komentarzy:

  1. Od kilku lat smakuje się tym ciastem i jest przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm a ja na diecie :( Ale jak na herbatnikach ,to MUSI być cudne^^
    Pozdrawiam ;*

    ♡MiśkaGrabowska_Official♡

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie lubię ciast z masą kajmakową, są dla mnie zbyt słodkie, ale moja mama jest ich wielkim smakoszem

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię to ciasto, chyba nie da się go zrobić źle i to jest w nim najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze takiego nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często je robiłam na pierwszym roku studiów, gdy nie mieliśmy piekarnika na stancji :) chyba czas odświeżyć sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Jeśli masz jakieś pytania lub po prostu chcesz się ze mną skontaktować, pisz bezpośrednio na adres tytezmozesz7@gmail.com. Odpowiem na każdą wiadomość :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...