24 kwietnia 2014

Prosty obiad robiący wrażenie - Cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem

Ze względu na fakt, że w moim domu zawsze gotował tata, który kuchnię traktuje jak swoje miejsce na ziemi i niechętnie wpuszcza tam intruzów, okazji do nauki tej jakże przydatnej umiejętności nie miałam zbyt wiele. 


Oczywiście zdarzało się, że nieudolnie próbowałam coś upichcić, jednak zazwyczaj szybko zniechęcałam się, kiedy coś nie szło po mojej myśli.
Prawdziwą naukę gotowania rozpoczęłam dopiero mniej więcej rok temu – kiedy to siedząc w domu na bezrobociu stwierdziłam, że to idealna okazja aby w samotności podnieść swoje umiejętności w tej dziedzinie. Robiąc jeden z pierwszych obiadów kierowałam się głównie własnym gustem kulinarnym – czyli musi być makaron, dużo sera i koniecznie dobrze przyprawione mięso. Padło na cannelloni – bo wyglądało apetycznie, wydawało się być względnie proste, a większość składników posiadałam w domu.



Składniki: (na obiad dla 5 osób)
- 1kg mięsa mielonego
- półtora opakowania makaronu cannelloni
- ser żółty w kostce
- 1 mozarella
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego)
- olej
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 szklanki zimnego mleka
- przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól)

Sposób przygotowania:
Cannelloni

Na patelnię wlewamy olej, podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż będzie suche. 

Przyprawiamy wedle uznania, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Odstawiamy do ostudzenia. 

Makaron cannelloni wrzucamy do osolonej, gotującej się wody – dosłownie na 3-4 minuty, tak aby delikatnie zmiękł. Jeżeli będzie gotował się za długo, nie uda nam się włożyć do niego farszu.


W międzyczasie robimy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i smażymy na jasną zasmażkę. Następnie, nie przerywając mieszania, dolewamy zimne mleko i trzymamy na ogniu aż masa będzie gładka. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Cannelloni z mięsem mielonym
Naczynia żaroodporne smarujemy masłem i polewamy delikatnie sosem beszamelowym. Rurki wypełnione mięsnym farszem układamy na dnie, następnie polewamy obficie sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Czasem dodatkowo dorzucam mozzarellę na wierzch :)

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 – 30 minut.

Smacznego!

Ps: Skoro ja potrafię to zrobić, to znaczy, że każdy sobie z tym poradzi, gwarantuję ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Jeśli masz jakieś pytania lub po prostu chcesz się ze mną skontaktować, pisz bezpośrednio na adres tytezmozesz7@gmail.com. Odpowiem na każdą wiadomość :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...