24 maja 2014

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Te z Was, które czytają mojego bloga od jakiegoś czasu, doskonale wiedzą, że daleko mi jest do osoby, która mogłaby poszczycić się jakimkolwiek talentem kulinarnym. Moje poczynania w kuchni są zazwyczaj dosyć przypadkowe i najczęściej przyjmują formę prób i błędów (z naciskiem na słowo "błędów"). Często zdarza się tak, że fotografuję proces tworzenia jakiejś potrawy, z nadzieją, że będzie godny uwagi, ale efekt końcowy jest tak mierny, że nie decyduję się publikować moich dokonań ;)

Tym razem zdecydowałam się pójść na żywioł i nie korzystać z żadnego konkretnego przepisu podczas szykowania obiadu. Postawiłam oczywiście na coś z makaronem, ponieważ jest to mój ulubiony rodzaj dania obiadowego. Oto, co powstało z moich starań :)



Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
- 1,5 paczki makaronu (ja wybrałam penne; jedno opakowanie pełnoziarniste, drugie zwykłe)
- opakowanie szpinaku (150 g)
- pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 400 g śmietany 18% (dwa opakowania)
- 2 łyżki masła
- 1 kulka mozzarelli
- ser żółty w kostce
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, zioła prowansalskie
- olej do smażenia, masło do posmarowania naczynia do pieczenia

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie myjemy szpinak, odrywamy od liści grubsze ogonki, oraz kroimy. Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy sól, pieprz i przyprawę gyros. Smażymy na oleju, następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy posiekany drobno czosnek i wrzucamy szpinak, dolewając nieco wody. Dodajemy pieprz i sól, ponieważ inaczej nasz szpinak będzie bez smaku :) Dodajemy śmietanę i zioła, dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut. Dodajemy usmażonego kurczaka oraz mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę. Dusimy, mieszając co jakiś czas, aż ser się roztopi.

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wkładamy porcję makaronu, polewamy szpinakiem z kurczakiem i sosem, znów kładziemy makaron i znów polewamy sosem - dzięki temu wszystko się ładnie razem wymiesza,a makaron nie będzie suchy. Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy dosłownie 5-7 min w 180 stopniach aż do rozpuszczenia sera.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam włoską kuchnię:-)

    Pozdrawiam ciepło,
    Mayoume

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam - bardzo lubie takie dania

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym sobie zjadła , uwielbiam makaron z kurczakiem:)Obserwuję i zapraszam serdecznie również do odwiedzenia mojego bloga:*

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś mi ochotyyyy

    www.klaudiachrol.blogspot.se

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Jeśli masz jakieś pytania lub po prostu chcesz się ze mną skontaktować, pisz bezpośrednio na adres tytezmozesz7@gmail.com. Odpowiem na każdą wiadomość :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...